Home GRAMMAR English Grammar: ‘Do as directed’ Examples: SET NO.1

English Grammar: ‘Do as directed’ Examples: SET NO.1

Grammar- Do as directed examples

Rewrite the following sentences in the ways instructed:

1. If roads do not develop along highways, there will be traffic problems.
(Rewrite the sentence  using ‘unless’)
Ans: Unless roads develop along highways, there will be traffic problems.

2. It has been a very long journey.
(Rewrite as an exclamatory sentence)
Ans: What a long journey it has been!

3. It will stand a lesson to all those who aspire to greatness.
(Rewrite as a Simple sentence)
Ans: It will stand a lesson to all those aspiring to greatness.

4. John’s greatness extends beyond football.
(Rewrite as a negative sentence)
Ans: John’s greatness is not limited to football.

5. Start to talk right now.
(Add a question tag)
Ans: Start to talk right now, will you?

6. It is the consumer who pays for the advertising.
(Rewrite removing ‘who’)
Ans: The consumer pays for the advertising.

7. The body can perform its functions only if it is abundantly supplied with all the essential nutritional factors.
(Rewrite using ‘unless’)
Ans: Unless the body is abundantly supplied with all the essential nutritional factors, it cannot perform its functions.

8. It must be appropriately presented.
(Rewrite using the noun form of the word underlined)
Ans: Its presentation must be appropriate.

9. Temperature is one of the most important physical factors.
(Use the degree of comparison)
Ans: Temperature is more important than most other physical factors.

10. The producer can save a good deal of time and money.
(Rewrite the sentence beginning with ‘A good deal of time….’)
Ans: A good deal of time and money can be saved by the producer.

11. Sea-water contains a lot of salt. Fresh water contains very little.
(Combine using ‘whereas’)
Ans: Sea-water contains a lot of salt, whereas fresh water contains very little.

12. Tree-nesting birds can live only where there are trees.
(Rewrite using a conditional clause)
Ans: Tree-nesting birds live in a place only if there are trees.

13. Man can express a very wide range of ideas and emotions through speech.
(Rewrite using ‘be able to’)
Ans: Man is able to express a very wide range of ideas and emotions through speech.

14. Most of us feel annoyed or hurt if somebody mispronounces our name.
(Rewrite using the noun form of the word underlined)
Ans: Mispronunciation of our name by somebody annoys or hurts most of us.

15. Not only was he funny-looking, but he had funny ways and notions.
(Rewrite removing the negative)
Ans: He was funny-looking and had funny ways and notions as well.

16. I feel like a song-bird whose wings have been torn off.
(Rewrite removing ‘which’)
Ans: I feel like a song-bird with torn-off wings.

17. George would go straight up and ask him if he really knew what he was talking about.
(Change it into direct speech)
Ans: George would go straight up and ask him, “Do you really know what you are talking about?”

18. Courage is sticking to your post in danger.
(Rewrite by using infinfitive form of gerund)
Ans: Courage is to stick to your post in danger.

19. One view is that women are weak; they need to be protected.
(Rewrite using the noun form of the verb underlined)
Ans: One view is that women are weak and they need protection.

20. Harry has always condemned these practices.
(Rewrite as a negative sentence)
Ans: Harry has never supported these practices.

IMPORTANT LINKS:

USEFUL ENGLISH SPEAKING EXPRESSIONS
ENGLISH GRAMMAR_1
ENGLISH GRAMMAR_2
DAILY GRAMMAR WORKSHEETS
ENGLISH GRAMMAR FOR COMPETITIVE EXAMS
WORD FORMATION PROCESSES
PHONETICS

english grammar_spot the errors


Previous articleNovember 14: Children’s Day
Next articleStd.12: Maharashtra State Board: Sub-English: Videos by Prof. Dr. Uday Shirgave Sir [SECTION ONE: PROSE]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here